Przedstawię Wam dzisiaj 2 tradycje wielkanocne:
TRADYCJE I ZWYCZAJE WIELKANOCNE:
1. Malowanie jajek
Naturalne
barwniki do jajek:
niebieskie
jajka - czerwona kapusta
Czerwoną
kapustę należy poszatkować, wrzucić do garnka i zalać wodą odrobinę ponad
wysokość kapusty. Gotujemy 30 minut. Do gorącej wody dodajemy 2 łyżki soli
i 2 łyżki białego octu spirytusowego. 7 minut przed końcem gotowania wkładamy
do garnka jajka. Pozostawiamy do wystudzenia.
żółte
jajka - kurkuma
Jajka
gotujemy na twardo. Wlewamy do miski 1 l wrzątku, 3 łyżki octu, dodajemy 4
łyżki kurkumy i 3 łyżki soli. Zanurzamy jajka i czekamy kilka godzin, aż
uzyskają odpowiedni kolor.
różowe jajka – buraki
Jajka gotujemy na twardo. Gotujemy 1 l wody. Dodajemy 1 szklankę utartych
buraków, 3 łyżki octu i 3 łyżki soli. Do wywaru wkładamy jajka i zostawiamy na
kilka godzin.
Im dłużej jajka będą moczyły się w wywarze, tym kolor skorupek
będzie bardziej intensywny! Czasem oznacza to pozostawienie jajek w wywarze
nawet na całą noc.
2. Śmingus - Dyngus
Śmigus głównie polegał na symbolicznym oblewaniu
się zimną wodą, co symbolizowało wiosenne oczyszczenie z brudu i chorób, a w
późniejszym czasie także i z grzechu, abyśmy byli grzeczni.
Zobaczymy, czy wiesz, na jaką głoskę rozpoczynają się te wielkanocne przedmioty:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz