poniedziałek, 6 kwietnia 2020

ROZMOWY O WIELKANOCY

Przedstawię Wam dzisiaj 2 tradycje wielkanocne:


TRADYCJE I ZWYCZAJE WIELKANOCNE:

1. Malowanie jajek










Naturalne barwniki do jajek:

niebieskie jajka - czerwona kapusta
Czerwoną kapustę należy poszatkować, wrzucić do garnka i zalać wodą odrobinę ponad wysokość kapusty. Gotujemy 30 minut. Do gorącej wody dodajemy 2 łyżki soli i 2 łyżki białego octu spirytusowego. 7 minut przed końcem gotowania wkładamy do garnka jajka. Pozostawiamy do wystudzenia.

żółte jajka - kurkuma
Jajka gotujemy na twardo. Wlewamy do miski 1 l wrzątku, 3 łyżki octu, dodajemy 4 łyżki kurkumy i 3 łyżki soli. Zanurzamy jajka i czekamy kilka godzin, aż uzyskają odpowiedni kolor.

różowe jajka – buraki
Jajka gotujemy na twardo. Gotujemy 1 l wody. Dodajemy 1 szklankę utartych buraków, 3 łyżki octu i 3 łyżki soli. Do wywaru wkładamy jajka i zostawiamy na kilka godzin.


Im dłużej jajka będą moczyły się w wywarze, tym kolor skorupek będzie bardziej intensywny! Czasem oznacza to pozostawienie jajek w wywarze nawet na całą noc.




2. Śmingus - Dyngus


Śmigus głównie polegał na symbolicznym oblewaniu się zimną wodą, co symbolizowało wiosenne oczyszczenie z brudu i chorób, a w późniejszym czasie także i z grzechu, abyśmy byli grzeczni.



Zobaczymy, czy wiesz, na jaką głoskę rozpoczynają się te wielkanocne przedmioty: 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz